Et spørgsmål vi ofte får, er hvornår man egentlig bruger termotøj. For at besvare det spørgsmål er det godt at vide, hvad termotøj egentlig er, hvad dets egenskaber er og hvilke forskellige typer der findes.
Hvad er termotøj?
Termotøj er faktisk blot et samlingsnavn for tøj, der holder din krop optimalt varm. Materialerne er sammensat på en sådan måde, at varmen bevares så godt som muligt, mens fugtigheden hurtigt fjernes.
Det er nærliggende at tænke på termoundertøj samt termobukser, -skjorte eller -trøje, men termosokker og termohandsker er også beklædningsgenstande, der falder ind under betegnelsen termotøj.
Hvornår skal man bruge termotøj?
Termotøj bruges ved alle de kolde omstændigheder, hvor din krop ikke er i stand til at holde sig varm nok. Såsom på pisterne, på tennisbanen eller mens du løber, kører mountainbike, vandrer eller cykler på kolde dage.
Den store fordel ved termotøj er, at du ikke behøver 4 lag tøj oven på hinanden for at holde varmen. Især når du træner, vil for mange lag oven på hinanden sidde i vejen. En enkelt termogemache og termotrøje under dit sportstøj er i de fleste situationer tilstrækkeligt til at holde varmen, så du kan bevare maksimal bevægelsesfrihed, selv på de kølige dage i efteråret og vinteren.
Dette er egenskaberne for termotøj
Vi har lige nævnt det, men den vigtigste egenskab ved termotøj er at holde på varmen. Der frigives kropsvarme ved bevægelse, og det er termotøjets opgave at holde på denne varme så lang tid som muligt.
Termotøjets anden funktion er at komme af med sved samtidig med at der kommer så lidt fugt (regn) ind som muligt. Hvis du sveder på pisterne efter dine nedkørsler, vil din krop hurtigere køle af på grund fugten på din hud.
En tør krop føles ikke bare mere behagelig, men er også meget bedre i stand til at holde på varmen.
En sidste vigtig egenskab ved termotøj er, at det er behageligt og (med termoundertøj), at det passer godt til huden, så du kan tage dine termogemacher eller -trøjer på under dit normale tøj.
Det bedste termotøj, som laves af disse materialer
Vær opmærksom på materialesammensætningen, når du køber dit termotøj. Godt termotøj består aldrig kun af et enkelt materiale, medmindre det er merinould eller kashmir. På trods af uldens fremragende isolerende og fugttransporterende effekt, er ulempen ved disse stoffer, at det koster en halv bondegård at købe sådan et termosæt. Og på trods af at merino er en blød uldtype, føles det stadig kløende på huden for mange mennesker.
Polyester er et hyppigt anvendt materiale til termotøj. Polyesterfiber kan væves meget fint, så den bevarer varmen optimalt. Derudover er polyester en slidstærk fiber (i den forstand, at den holder længe og kan tåle mange ture i vaskemaskinen). Dog kan et produkt udelukkende bestående af polyester ikke anbefales. Denne syntetiske fiber er nemlig ikke i stand til at skille sig ordentlig af med fugt. Polyestertøj forbliver fugtigt i lang tid, og du bliver derfor kølet af hurtigere. Det er derfor vigtigt, at der også benyttes andre materialer med fugttransporterende egenskaber. Såsom bomuld, merinould eller CoolMax.
For det meste bruges der også spandex eller elastan i termotøj. Det giver stoffet fremragende elastiske egenskaber, så dine bukser eller trøje sidder godt mod huden og ikke begrænser dig i dine bevægelser.
Disse typer termotøj er tilgængelige
Termotøj kan opdeles i undertøj og overtøj. Derudover kan der skelnes mellem tøj med opvarmning og tøj uden opvarmning.
Tabellen herunder giver dig et hurtigt overblik:
|
Uden batteri |
Med batteri |
Undertøj |
Termoundertøj, termosportstøj, sokker |
Opvarmede termogemacher, opvarmet termotrøje, opvarmede sokker |
Overtøj |
Sportssweater, -jakke eller trøje, handsker |
Opvarmet trøje, opvarmet bodywarmer, opvarmet dunjakke, opvarmede handsker |
Opvarmet tøj
Hvis normalt termotøj ikke er tilstrækkeligt for dig, skal du vælge opvarmet termotøj.
Der løber karbonvarmeledere gennem det opvarmede tøjs stof, som fordeler en behagelig varme på strategiske steder ved hjælp af et lille batteri. Disse varmeledere er så glatte og tynde, at du ikke mærker dem, når du har tøjet på. Varmelederne drives af et kraftfuldt, kompakt og genopladeligt ion-litium-batteri.
I vores sortiment finder du en bodywarmer med opvarmning, en opvarmet trøje og opvarmet undertøj. Dette undertøj består af en opvarmet termogemache og en opvarmet trøje. Begge kan desuden bruges som pyjamas i sengen.
Hvis du ofte har kolde fødder, kan du se vores udvalg af opvarmede sokker. Kolde hænder hører også fortiden til med vores opvarmede handsker.
Har du spørgsmål til vores produkter? Giv os besked, eller tag et hurtigt kig på vores udvalg af opvarmet tøj.